perjantai 27. huhtikuuta 2012

2012 Pyöräkausi käyntiin vastatuulessa!

27.4.2012 Taurila-Pori matka:50km keskinopeus noin 16km/h

Yllätyksekseni huomasin, että opiskelusta tuli sattumien summan kautta 10 päivää vapaata, joten päätin käyttää tilaisuuden hyväksi ja hypätä pyörän selkään. Viime kesänä huhkitun Vaasa-Rovaniemi-reitin täydennykseksi päätin polkea Vaasan seuduilta Etelään päin, tällä kertaa Helsinkiin. Matkaa tulisi yhteensä olemaan noin 400 kilometriä, tavoitteena polkea se neljässä päivässä, perjantaista maanantaihin. Joten, pikakorjaukset pyörän vaihteisiin, jarruihin ja renkaisiin, eikä muuta kuin linja-autolla Vaasan eteläpuolelle. Hyppäsin pois Taurilassa noin kello 5:05 surkeiden yöunien jälkeen, ja matka oli valmis alkamaan koleassa mutta jo valoisassa Satakunnan kevätaamussa.



Heti polkemaan lähdettäessä jokin oli vialla, eikä takarengas päässyt pyörimään yhtään. No, nopeasti selvisi että linja-auton kuljetuksen aikana takarengas oli jotensakin muljahdellut niin, että levyjarrut jarruttivat sen pyörimistä täysillä. Pikalukko auki ja rengas kohdalleen, ja pyörä luisti taas entiseen, tuttuun malliin. Matkanteko oli nihkeää väsymyksen, vastatuulen, huonon sään ja pitkän pitkänmatkapyöräilyn tauon johdosta. Hitaasti ja varmasti lähestyttiin kuitenkin Poria Lappia korkeampien ja puulajistoltaan monimuotoisempien sekä kallioisempien metsien ympäröimänä, noin 15 kilometriä tunnissa. Poriin olisi poljettavaa vain noin 50 km, joten ensimmäinen päivä olisi kevyt, hyvä niin ottaen huomioon edellä mainitut hidasteet.

Ruokailin mukavannäköisen kosken äärellä, ja ehtipä siinä taukoillessa tulla hieman kylmäkin. Varsinaista kevätsäätä saataisiin vielä siis odotella. Kilometrit vastaantulevissa kylteissä vähenivät verkkaisesti korvalappujen soittaessa satunnaista musiikkia. Taakse jäi monta tuhatta hehtaaria peltoa ja monet maalaisomakotitalot. Pian kuitenkin löysin itseni Söörmarkun Teboililta, josta olisi enää niin sanottu seipään heilautus päivän määränpäähän Poriin, jossa yösija odottaisi. Tällä reissulla nukuttaisiin sitten mukavasti ystävällisten ihmisten luona, telttailut saivat jäädä myöhempään ajankohtaan. Tämä helpotti huomattavasti ajamisen raskautta, kun ei telttaa eikä talvimakuupussia tarvinnut mukana kantaa. Selkää ja niskaa alkoi silti juilimaan jo ensimmäisen päivän aikana. Pyöräni ajoasento ja matkapyöräily eivät olleet toisilleen luodut.



Poriin kuitenkin saavuttiin ja illasta keli parantui erinomaiseksi. Kiertelin kaupunkia ja kävin muunmuassa Kirjuriluodossa, missä oli mukavia puistoja ja siltoja. Rättiväsyneenä päivitettiin vuoden ensimmäisen pyöräreissun blogi ja painuttiin toivon mukaan aikaisin nukkumaan. Huomenna lauantaina olisi luvassa 110 kilometrin rykäisy Tampereelle, jossa seuraava yöpyminen. Helsinkiin ehditään vapuksi, no questions about it. Adios!

5 kommenttia:

  1. Hei Jouni

    Olet käynyt minun kotiseudullani. Minä lähden tänä vuonna keskisuomen mäkiin ja mietin samalla matkaa jäämereltä alas. Keskisuomessa pääsee mäkien polkemista miettimään.

    Itselläni upouusi pyörä alumiinirunkoinen ja edessä ja takana levyjarrut ja ostin kaikk varusteet uudet kevyttä ja vedenpitävää.
    Ei tarvitse kuin päivärepun sadesuoja levittää.
    Kaikki pitää vettä.

    Minä en ole enää ikäisesi, keski-ikäinen mutta haluan pyöräilyvuosia mahdollisimman monta vielä.

    Minulle tulee matkojasi blogiini kirjoituksiasi koska olen sinne liittynyt pyörämatkoista kiinnostuneena. http://jarinhotelli.blogspot.com

    yst.t. jari

    VastaaPoista
  2. Hei Jari

    Noormarkun ja Porin välillä oli tosiaan mukavia paikkoja pysähdellä, vaikka keli oliki surkea. Seuraavina päivinä sitten sai jo vähän auringonpaistetta ja lämpöä.

    Hieno suunnitelma, kävin tosiaan viime kesänä Nordkapissa ja mahtipontisen muistot siitä reissusta jäi. Ne on ne maisemat...

    Hienoa, että matkat on kiinnostanu, toivottavasti tekstistä irtoaa jotain tunnelmaa! :)

    Jouni

    VastaaPoista
  3. http://jarinhotelli.blogspot.com/search/label/kuvia3

    yst. t. jari

    VastaaPoista
  4. Lisää 2012 saldoa;
    http://jarinhotelli.blogspot.com/search/label/kuvia2

    Jounin leirit ja lounas- päivällispöydät näyttävät vastaavanalaisilta kuin itsellänikin.

    Tähän hulluuteen on hiukan hankalaa löytää vertaistukea, mutta kohtalotovereita löytyy joskus netistä. Näin kesällä 2012 vain puoli tusinaa pyöräilijää.

    yst. t. jari laurila
    vaasa

    VastaaPoista
  5. Hei Jouni !

    Nyt vasta luin että olit vastannut. Joo, ensi kesän pyöräilyn virtuaalimatkoja käydään talvella kartoilla. On monenlaista haavekuvaa ensi kesän pyöräilyistä. Yritän mahdollisimman vähällä rahalla saada kulumaan aikaa taas 4-5 viikkoa lomalla ja päiväretkiä päälle. Siellä http://jarinhotelli.blogspot.com ,on pyöräilykuviani. Vanhan koneen mukana meni aikaisemmat, mutta nyt on tallessa ja kuvaan lisää. Mielessä on itsellänikin käydä pohjoisessakin Jäämeren rannalla. Näissä blogeissa ei aina vastauksia näe ja ole lukemassa. Hyvää pyöräilykesää Sinullekin. yst. t. Jari

    VastaaPoista