torstai 11. elokuuta 2011

Epäröiden pyörän selkään Rovaniemi-Sodankylä

2.7.2011 Rovaniemi keskusta- Sodankylä Päivän eteneminen: 95km
Päivän keskinopeus:17,5km/h

"Eikö me yheksästä puhuttu", muistutteli matkakumppani, kun yritin puoli kymmeneltä vielä kerran kääntää kylkeä. Oli lähtöpäivä pitkään kaavaillulle Nordkapin pyöräretkelle. Väsytti ja potutti, mutta onneksi varusteet olivat melko tiptop: pyörälaukut tarakalla, selässä pyöräilyreppu sekä etukori täynnä kevyttä tavaraa. Alla aikaisemmalla 600 kilometrin reissulla erinomaisesti toiminut Tähtipyörän Moxie L500. Pyörä oli osoittanut olevansa kelvollinen myös matkapyöräilyyn.

Ensimmäiset kilometrit olivat tutusti melko raskaita, kahteen viikkoon ei ollut tullut liiemmin ajeltua, etenkään 25km kamppeiden kanssa. Homma lähti kuitenkin nousuun, kun päästii valtatielle, ja matka eteni pitkään 20 kilometrin tuntivauhtia. Kohtasimme Tiaisen paikkeilla saksalaisen parivaljakon, jotka myös olivat menossa Rovaniemeltä Nordkappiin, mutta tandempyörällä. Vaihdettiin pari sanaa, heillä oli noin kahden viikon aikataulu Nordkappiin, meillä viikon. Etummaiselle kaverille oli tulossa huhkintaa pohjoisen ylämäissä.

Matka eteni melko puuduttavasti. Väsymys, ikävä pilvinen sää ja tutut tylsähköt maisemat tekivät matkanteosta tahmeaa. Sodankylää ennen varalaskupaikalla sai kouriintuntuvasti huomata tien psykologisen merkityksen: ehkä kahden kilometrin pituisen suoran jyystäminen väsyneenä ja vielä vastatuuleen tuntui kestävän ikuisuuden. Mutkaisia teitä siis, please. Kun takana oli noin 95 kilometriä lauantaille, päätimme leiriytyä pienen hiekkarannan reunaan piskuisen joen varrelle.

Ilta-aurinkokin tuli mukavasti esiin, ja uintien, tukevien syöminkien ja kauniin kesäillan myötä alkoi reissutunnelma löytyä. Hyttysiä oli todella paljon, ja oletettavasti pahempaa oli luvassa pohjoisessa. Vähän aikaa siinä yritettiin viihtyä, mutta pian myönsimme tappiomme ryömimällä telttaan. Vielä Detria-luontaistuotekaupasta testattavaksi saatua relaxant-voidetta jo nyt hieman kipeisiin jalkoihin ja niskaan, eikä muuta ku unten maille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti